Betonnen gietvloeren
Betonnen gietvloeren zijn naadloze vloeren op basis van cement en hebben een typische betonlook. Stijlvol, stevig en tijdloos zijn ze de ideale basis voor een stoer interieur.
Een betonvloer of een betonnen gietvloer
Ook al worden betonvloer en betonnen gietvloer door elkaar gebruikt, in principe verschillen de twee enorm van elkaar. Een betonvloer bestaat uit beton en niks anders. Dat maakt het een erg sterke maar weinig flexibele vloer. Als afgewerkte vloer is het niet aan te raden, als ondervloer des te meer.
Een betonnen gietvloer bestaat uit meerdere lagen en komt in verschillende soorten:
- Een cementgebonden gietvloer of woonbeton, gevormd met een laag cement en een aantal beschermingslagen; of
- Betonstuc of beton ciré, een mengsel van cement, hars en pigmenten.
Next floor is gespecialiseerd in alle types betonvloeren dankzij onze expertise in
Polieren
Het glad maken van de betonvloer met een vlindermachine
Polijsten
Het doen glanzen van betonvloeren met diamantsegmenten
Impregneren
Het aanbrengen van een onzichtbare beschermende laag om de vloer harder en krasbestendig te maken
De voordelen van een betonnen gietvloer op een rijtje
Comfortabel
Gietvloeren voelen in de winter over het algemeen warmer aan dan tegels en zijn perfect combineerbaar met vloerverwarming. In de zomer zijn ze dan weer koeler.
Geschikt voor vloerrenovatie
In principe kan een betonvloer op elke ondergrond. De ene vraagt wel wat meer voorbereiding dan de andere. Hoe egaler de ondergrond, hoe minder voorbereidend werk.
Onderhoudsvriendelijk
Want een betonnen gietvloer heeft weinig naden of voegen waartussen vuil zich kan opstappelen. Bovendien is een betonvloer makkelijk schoon te maken met een stofzuiger of dweil.
Brandveilig
Ruime keuze aan kleuren
Scherpe prijs
Zeker als het om grote oppervlakken gaat, is een betonvloer enorm voordelig.
Voor welke ruimtes is een betonvloer geschikt?
Betonvloeren zijn enorm veelzijdig en komen zowel binnen als buiten tot hun recht.
Binnen
Dankzij een naadloze afwerking garanderen betonvloeren een hygiënische ondergrond. Ideaal voor keukens, leefruimtes en kantoren. Dankzij een speciale beschermlaag is gepolierde betonvloer geschikt voor vochtige ruimtes zoals de badkamer.
Je past betonvloeren ook toe op trappen en in combinatie met andere vloermaterialen zoals parket. Tenslotte is een betonvloer combineerbaar met vloerverwarming.
Buiten
Ook buiten blijven betonvloeren lang mooi omdat mos en onkruid geen kans krijgen. Daarnaast zijn ze buitengewoon sterk en bestand tegen alle weerselementen. Dat maakt het de perfecte basis voor opritten en terrassen.
Hoelang duurt de plaatsing?
Een betonvloer gieten duurt ongeveer twee dagen. Op dag 1 bereiden we de vloer voor, op dag 2 gieten we de betonvloer in jouw ruimtes. De duurtijd hangt af van de grootte en de complexiteit van de ruimtes, de binnen– en buitentemperatuur, en de vochtigheidsgraad van de ruimte. In de zomer gaat het gieten van een betonvloer over het algemeen vlotter dan in de winter.
Hierna begint de droogtijd van de vloer. Afhankelijk van de buitentemperatuur neemt die 1 tot 7 dagen in beslag. Hoe warmer, hoe sneller de beton droogt.
De volgende stap in het proces is het impregneren, polijsten of polieren van de betonvloer. Kies je voor impregneren, is de vloer na één dag beloopbaar. Je wacht best nog een week om te stofzuigen of dweilen omdat pas dan het impregneermiddel volledig op sterkte is. Je kan op dat moment ook met een gerust hart al je meubels plaatsen en aan de inrichting beginnen.
De afwerking
Een betonvloer die net is gegoten is, heeft een ruwe textuur die om afwerking vraagt. Pas na de afwerking is de betonvloer comfortabel voor gebruik. Afhankelijk van jouw voorkeuren en de noden van de ruimte, heb je verschillende opties voor de afwerking.
- Polieren: geeft gladde vloer
- Polijsten: zorgt voor een vloer met hoogglans
- Impregneren maakt de vloer krasbestendig
Met voegen
Ben je enthousiast over de voordelen en eigenschappen van betonvloeren maar hou je ook van het uitzicht van tegelvloeren? Geen nood. Door fijne voegen in de betonvloer te slijpen geniet je van een betonvloer met de look van tegels. Hoe groot de tegels zijn, kies je bovendien zelf.
Voegen zijn niet altijd esthetisch maar vaak ook functioneel. Je voorkomt er namelijk scheurvorming mee in bepaalde omstandigheden. Je expert geeft aan wanneer en waar er een voeg in de betonvloer nodig is.
Met coating
Krijgt jouw vloer het hard te verduren? Om de betonvloer nog beter te beschermen kies je een coating als afwerking. Deze extra beschermlaag ligt bovenop je vloer en moet je na enkele jaren laten vernieuwen. Dit is aan te raden voor betonvloeren in de keuken: betonvloeren zonder coating zijn niet bestand tegen zuur en vet.
Onderhoud
Hoewel een betonvloer heel sterk is en niet snel beschadigd raakt, is de toplaag wel onderhevig aan slijtage. Regelmatig onderhoud is dus aan de orde. Dat onderhoud is weliswaar heel eenvoudig.
Schoonmaken
De gladde en naadloze afwerking van een betonvloer maakt reinigen heel makkelijk. Neem deze tips ter harte en zorg ervoor dat je betonvloer er lang als nieuw uitziet.
- Kies voor een stofzuiger met parketzuigmond of een andere borstelkop om krassen te vermijden.
- Vlekken op de vloer? Verwijder ze met een vochtige doek en (eventueel) een gespecialiseerde vlekverwijderaar voor beton.
- Dweil je betonvloer net als een keramische vloer. Gebruik enkel warm water, een pH-neutrale, natuurlijke zeep of schoonmaakmiddel specifiek voor beton.
- Geïmpregneerde beton dweil je regelmatig met impregneer-onderhoudsmiddel voor een langdurige bescherming van je vloer.
- Gebruik in geen geval agressieve producten of stoomreinigers. Die doen meer kwaad dan goed.
Beschermen
Naast regelmatig schoonmaken, zorg je ook voor een grondige bescherming van je vloer. Vloermatjes aan de deur en vilten klevertjes onderaan de poten van meubilair zorgen ervoor dat de toplaag van je betonvloer niet beschadigd wordt.
Toch schade?
Merk je, ondanks al je voorzichtigheid en onderhoud, toch beschadigingen op? Geen nood! Je NextFloor vakman schuurt met gespecialiseerde machines de bovenste laag van de betonvloer op en verwijdert zo vlekken en defectjes. Nadien brengen we de afwerkingslaag opnieuw aan. Zo ziet jouw vloer er weer uit als nieuw.
Hoeveel kosten betonvloeren?
Vraag uw offerte aan
Zelf een betonvloer leggen?
Wat je ook doet, schakel een vakman in voor het plaatsen van een betonvloer. Zonder expertise is het resultaat sowieso ondermaats. Betonvloeren zijn geen maat voor doe-het-zelvers.
Een deskundig geplaatste betonvloer voorkomt problemen als barsten, verkleuringen of slechte uitharding. Bovendien heb je gespecialiseerde materialen en apparatuur nodig voor het plaatsen en afwerken van de vloer. Denk maar aan betonpompen, vlindermachines, diamantschuurmachines en slijpschijven.
Enkel een expert kan perfect inschatten of je betonvloer nood heeft aan krimpvoegen of uitzettingsvoegen. Onder invloed van temperatuurschommelingen – zeker bij vloerverwarming -zijn zo’n voegen nodig om barsten te voorkomen.
Niet overtuigd? Bekijk onze andere gietvloeren
Steentapijt - Marmertapijt
De natuurlijke en naadloze gietvloer. Ideaal voor in jouw woning, kantoor of terras/oprit.
Epoxy gietvloer
De naadloze typische betonlook vloer. De ideale vloer voor jouw stoere interieur.
Beton cire
De betonlook aan jouw interieur. Zowel vloer, wand als meubilair.